Lichttherapie heilzaam tegen depressie

26-09-2011
Niki
Lichttherapie heilzaam tegen depressie

Bij het vallen van de bladeren, donkere ochtenden en grauwe wolken kampen veel mensen met een winterdepressie. Maar er is nu goed nieuws, want lichttherapie werkt heilzaam bij deze groep mensen. Dat is de conclusie van de Nederlandse psychiater Ritsaert Lieverse die de de effecten van lichttherapie bij patiënten met een 'gewone', niet seizoensgebonden depressie, onderzocht. Zijn opmerkelijke conclusie: een kuur 'licht' is waarschijnlijk even doeltreffend als antidepressiva.

Ritsaert Lieverse, verbonden aan de Universiteit Maastricht, hoopt  18 november te promoveren op de effecten van lichttherapie bij 60-plussers met een 'gewone', niet seizoensgebonden depressie. Zijn conclusie: lichttherapie, een probaat middel tegen winterdepressies kan, mits medisch begeleid, een veilige en goedkope behandeling met weinig bijwerkingen zijn tegen depressies in het algemeen. De  lamp die voor lichttherapie wordt gebruikt, kost tussen de 200 en 300 euro. Bovendien is lichttherapie, stelt Lieverse, een veel vriendelijker alternatief dan antidepressiva, dat in ons land in 2010 liefst acht miljoen keer werd verstrekt aan één miljoen gebruikers - kosten 42,2 miljoen euro.

Bron: AD

Reacties (1)

  • 29-09-2011 14:11
    Maarten

    Wat goed dat jullie hier aandacht aan besteden. Ik kan alleen maar instemmen met het verhaal. Ik reageerde heel sterk op antidepressiva met bijwerkingen. Mijn arts stelde toen lichttherapie voor. Ik dacht eerst dat hij met een of ander alternatieve behandelmethode aankwam. Ik dacht dat het niet zou helpen, maar aangezien ik toch wat moest ben ik gestart. Ik kreeg een Litebook lichttherapielamp van hem mee en zowaar voelde ik me al met een week wat beter. Zonder bijwerkingen. Inmiddels heb ik de lamp in moeten leveren en heb zelf de litebook (bij http://www.goodlite.nl) maar gekocht. Het gaat heel goed. Zeker het overwegen waard, zeker als je moeite hebt met de reguliere medicijnen.

    Antwoorden
 

Reageren

  • HTML niet toegestaan. URL's worden automatisch clickable.
    * E-mail adres wordt niet getoond