Mode a la Grace Kelly, Audrey Hepburn en Marlon Brandon

30-11-2012
Nicole
Mode a la Grace Kelly, Audrey Hepburn en Marlon Brandon

Zwierige rock-‘n-rollmode, Parijse haute couture, rebelse jeugdkleding, petticoats, nylon overhemden: in de fifties voerden optimisme en verandering de boventoon en dat was te zien in het modebeeld. De elegantie en chic van de Parijse couture bestond naast de zwierige rock-’n-rollmode van de jeugd. In Den Haag loopt nu de tentoonstelling Fabulous Fifties, Fabulous Fashion die dat contrast prachtig in beeld brengt.

 

Je kunt schitterende haute couture van Dior, Balenciaga en Fath, droomjurken, trouwjaponnen, hoeden en maatpakken bewonderen, maar ook rebelse jeugdkleding, een Amerikaans spijkerjasje en nylon overhemden.  

‘New Look’ van Dior
Parijs had door de oorlog haar toppositie als centrum van de mode verloren aan de Verenigde Staten, maar daar kwam al snel weer verandering in. De zeer vrouwelijke ‘New Look’ van Christian Dior - met wijde rokken, petticoats en slanke tailles - domineerde vanaf 1947 de mode. De frisse Amerikaanse mode bleef echter ook populair, evenals nieuwe materialen als nylon en terlenka (polyester). Amerika stond voor welvaart, reclame en aantrekkelijke Hollywoodfilms. Filmsterren als Audrey Hepburn, Grace Kelly en Marlon Brando drukten hun stempel op de mode. 

Spijkerbroeken en bikini’s
Zowel bij vrouwen als mannen vormden hoeden een belangrijk onderdeel van de garderobe. Mannen droegen naast maatpakken inmiddels ook confectiepakken van goede snit. Haute couture hervond haar vooroorlogse elegantie. Nooit werden couturestukken met een fraaiere snit gecreëerd als in de dromerige jaren vijftig. De jeugd kleedde zich in vrolijk bedrukte jurken en rock-‘n-rollmode die het optimisme van het naoorlogse tijdperk reflecteerden, maar jongeren ontdekten ook spijkerbroeken, bikini’s, shorts en T-shirts.

Meer informatie: Gemeentemuseum.nl.

 

Reageren

  • HTML niet toegestaan. URL's worden automatisch clickable.
    * E-mail adres wordt niet getoond