De woorden van Tom Tosseyn

06-11-2013
Redactie
De woorden van Tom Tosseyn

Tijdens zijn studie aan de Antwerpse Academie voor Schone Kunsten, ontwierp Tom Tosseyn al T-shirt graphics en logo’s. Ondertussen veroverde hij de straten van Antwerpen met zijn guerilla kunst die bestond uit posters en flyers voor de legendarische doZer underground parties van 5voor12. Nu, jaren later, is er zijn eerste eigen product. De tas.

Gisteravond lanceerde Tom zijn eerste officieel product in ROsier41, de winkel waar het exclusief zal worden verkocht. De tas is eerder een conceptueel object dan zomaar een gebruiksvoorwerp en dat komt tot uitdrukking in de keuze van het materiaal, de graphics, maar ook in de passie die er duidelijk in werd gestopt. Elk stuk is handgemaakt in een beperkte oplage van vijftien stuks, genummerd en getekend door de kunstenaar zelf. Het materiaal waarvan de tassen werden gemaakt bestaat uit canvas, bewerkt met acrylgesso, wat ook vaak gebruikt wordt als basis voor olieverfschilderijen.  

Maar vooral de woorden en zinnen, lyrics en symbolen die de basis van de print op de tas vormen, maken deze tas zo bijzonder. Voornamelijk opgepikt in zijn omgeving staan ze geïsoleerd van hun originele context en krijgen daardoor een poëtische lading met een geheel nieuwe betekenis. Alsof de kunstenaar zich zo wil openbaren, ondanks zijn dyslectie  en zijn onvermogen zichzelf uit te drukken met geschreven woorden. Emoties en innerlijke ervaringen worden hierdoor aan de buitenkant gedragen.

Zijn carrière in de mode kende zijn start in 2002, toen Tom in Italië aan de slag ging bij het creatief team van Diesel. Vier jaar later trok hij naar Hugo Boss in Duitsland. Ook na zijn terugkeer naar Antwerpen bleef Tom actief als ontwerper en consultant voor onder andere Tim Coppens, Adidas, Y-3, Raf Simons en Jil Sander.

De tas, zijn eerste eigen product, is te koop in ROsier41, Rosier 41 in Antwerpen.

Meer over Tom Tosseyn vind je op zijn blog of tumblr.

Foto’s: © Kris De Smedt

 

 

Reageren

  • HTML niet toegestaan. URL's worden automatisch clickable.
    * E-mail adres wordt niet getoond