Salie in de tuin en je zal een lang leven hebben

04-12-2011
Niki
Salie in de tuin en je zal een lang leven hebben

Dat salie kalmerend is, is algemeen bekend. Maar wist je dat de Grieken en Romeinen salie zagen als een middel tegen álle kwalen. In de middeleeuwen werd het zelfs als magisch gezien om zijn brede werking bij verkoudheid, hoest, astma, insectenbeten, zenuwzwakte, uitblijvende menstruatie, steriliteit, het stimuleren van de spijsvertering, pijn door kramp te verminderen en het uitdrijven van gasvorming. Je kunt het dus maar beter in huis hebben.

Salie, ofwel salvia officialis, is afgeleid van salvia, dat weer is afgeleid van het Latijns woord salvere (gezond zijn, genezen of redden) en betekent 'heilzaam kruid.' Officinale betekent: kruid voor de apotheker.

Hiëronymus Bock (1498 – 1554) schreef in zijn kruidenboek het volgende over salie: "Onder alle kruiden overtroeft nauwelijks een gewas de salie, want ze dient de arts, de kok, armen en rijken. Alleen al de aanwezigheid van de salie in de tuin zou de eigenaar een lang leven geven.'

De kruidkundige Gerard schreef in 1597: 'Salie is bij uitstek goed voor het hoofd en hersenen, het maakt de zintuigen en het geheugen kwieker, versterkt de zenuwen en herstelt de gezondheid.'

Folklore

Lang geleden gingen maagden op de avond van de langste dag van het jaar (midzomernacht) in groepjes naar een park. Ieder maagd had een takje van salie bij zich. Met deze salie moesten de vrouwen enkele rituelen uitvoeren. Als alles goed verliep, verscheen precies om middernacht de toekomstige echtgenoot.

Nog niet zo lang geleden was saliemelk een zeer bekende drank in het Nederlandse Veenendaal. De saliemelk werd gedronken op het einde van lampgietersavond. Op lampgietersavond werd voor het eerst na de zomerperiode de straatlantaarns weer aangestoken. Het was een volksfeest met lichtjes in pompoenen en het zingen van liederen. Aan het einde van de avond kreeg iedereen een beker met warme saliemelk en kon men heerlijk slapen.

De symbolische waarden van salie in een boeket dat je geeft aan een vriend staat voor waardering en vriendschap, het geeft hen kracht en een lang leven.

Psyche: weerstand – wilskracht – zuiverend

Salie geeft weerstand en wilskracht en heeft een stimulerende, opwekkende, versterkende en verwarmde invloed. Verdampen van salie werkt bij mensen die lusteloos zijn, die een vertrouwenscrisis doormaken of die geestelijk overspannen zijn. Salie heeft ook een sterke antibiotische werking (antibacterieel, antiviraal en schimmeldodend).

Waterige en alcoholische aftreksels van salie worden gebruikt in gorgelmiddelen bij mondontsteking, tandvleesontsteking en amandelontsteking. Saliethee helpt ook bij bloedend tandvlees en keelpijn. Het is verder een goed spoelmiddel bij wonden en zweren. Salie-thee en salie-wijn kalmeren het zenuwstelsel en zijn goed bij lage bloeddruk. Het bevorderd de spijsvertering, helpt bij winderigheid en diarree.

Het salieblad bevat fyto–oestrogenen die helpen bij onregelmatige menstruatie en bij overgangsklachten. Bij opvliegers en transpiratie werkt koude salie-thee het best. Let op: salie niet gebruiken tijdens de zwangerschap.

Salie vermindert ook hoest en kou, het helpt tegen vermoeidheid voor en na een virusziekte. Het wordt ook gebruikt als een versterkend middel voor het hart. Het is opwekkend, samentrekkend, krampwerend en helpt bij onrustig slapen, leverziekten, reguleert de galstroom en zuivert het bloed. Het helpt ook bij nervositeit, angst , vergeetachtigheid en verwardheid bij oudere, verzwakte mensen.

Enkele weetjes:

Salierook verdrijft dier- en kookluchtjes.

Salie-damp desinfecteert de kamer.

Salieblaadjes wrijven over een insectenbeet vermindert pijn en zwelling.

Kauwen van salieblaadjes helpt bij pijnklachten.

Blaadjes tussen het linnengoed verjagen insecten.

Salieblaadjes die gedrenkt zijn in azijn zijn goed voor omslagen rond pijnlijke gewrichten en bij reumatische aandoeningen.

Als je met salieblaadjes over je tanden wrijft, krijg je wittere tanden.

Gezicht-stoombaden met salie hebben een samentrekkende werking.

Salie in vetrijke voeding verbetert de spijsvertering.

Recepten

Kruidenwijn: een fijne manier om versterkende kruiden op te nemen en de spijsvertering te verbeteren. Doe 200 gram gedroogde of 100 gram verse bladeren samen met 1 liter witte wijn in een glazen pot. Laat deze 2 tot 6 weken trekken. Zeef de salieblaadjes uit het mengsel en de kruidenwijn is klaar. Geniet van deze versterkende kruidenwijn.

Kruidenthee: 1 theelepel gedroogde of 2 theelepels verse salie overgieten met gekookt water, 7 minuten laten trekken. De thee verder op smaak brengen met honing.

Saliemelk: 5 salieblaadjes in 1 liter melk laten koken. De drank zoeten met honing. De melk zeven zodat de salie blaadjes worden verwijderd. Slaap lekker.

Reacties (9)

 • 14-12-2011 12:12
  Evelien Verschroeven

  receptje saliebeignets met witte wijn
  Ingrediënten
  circa 1/2 - 1 liter (zonnebloem)olie (om in te frituren)
  circa 30 salieblaadjes met steel
  voor het beslag:
  60 gram tarwebloem (3 flinke eetlepels)
  2 theelepels zout
  1 ei
  30 gram (3 eetlepels) witte wijn of water
  1 eetlepel (olijf)olie

  Meng bloem wijn zout ei en olie tot gladde masse. strijk de saliebladjes er door en frituur ze. laat ze uitlekken op keukenpapier en
  bestrooi nadien met bloemsuiker.
  Smakkelijk!

  Antwoorden
 • 09-04-2012 09:02
  Lies

  Hoi Evelien, wat een apart recept, ga ik zeker uitproberen. Is het niet schadelijk als je teveel vd beignets eet. Je mag nml ook niet meer dan 3 koppen salie thee drinken dit zou schadelijk zijn?
  groetjes Lies

  Antwoorden
 • 14-12-2011 14:21
  ziezozon

  Klinkt lekker. Bedankt voor je recept!

  Antwoorden
 • 18-07-2015 17:42
  marja

  hallo kunnen jullie me vertellen waar ik salie kan kopen ik wil de slaapkamer van mijn moeder reinigen tegen geesten klinkt raar wat ik zeg maar me moeder heeft s nachts stemmen in haar hoofd daar word ze helemaal gek van en vreselijk moe ik heb bij tlc gezien dat theresa een witte salie had en zo reinigde ze een huis ik hoop dat jullie me serieus nemen ik hoop dat jullie me kunnen helpen mvg marja

  Antwoorden
 • 01-11-2015 20:11
  Nikky

  Hoi Marja,

  ik kan je niet helpen aan Salie, maar wil je wel graag de tip geven om eens op onderzoek uit te gaan over de stemmen van je moeder in haar hoofd.
  Ik ben namelijk van mening dat dat helemaal geen negatieve ervaring hoeft te zijn maar juist iets heel moois. Je kunt bijvoorbeeld zoeken naar het in contact staan met je hogere zelf of op spirituele sites. Ik kijk graag naar Esther Hicks op youtube, zij staat in contact met Abraham.
  Wie weet staan jullie er voor open en hebben jullie hier wat aan :)

  Liefs Nikky

  Antwoorden
 • 25-09-2015 12:58
  els

  http://www.kraaienpoot.nl/witte-salie-kopen-white-sage-smudge-wiero

  Antwoorden
 • 01-01-2016 22:53
  Drumles den haag (website)

  Hoop dat salie helpt bij menstruatieklachten. Heb er veel over gelezen en ga het uitproberen. Hopelijk een wondermiddel zoals de oude Grieken dachten

  Antwoorden
 • 04-01-2016 16:08
  Paco

  Je kan nu droge Salie kopen bij Xenos, staat tussen de theedozen.

  Antwoorden
 • 10-01-2016 11:35
  Tineke

  Al lange tijd heb ik last van panadontitis. Kauw dagelijks enkele maanden lang op salie blaadjes. Enkele los zittende kiezen lijken vaster te zitten.
  Gelezen dat oliën in salie bij langdurig gebruik nadelige effecten op zenuwen stelsel kan hebben.Is het beter om tijdelijk te stoppen met kauwen op blaadjes, of kan ik er mee door gaan.
  Groeten, Tineke.

  Antwoorden
 

Reageren

 • HTML niet toegestaan. URL's worden automatisch clickable.
  * E-mail adres wordt niet getoond