Rozemarijn maakt dat je weer zin krijgt

23-11-2011
Niki
Rozemarijn maakt dat je weer zin krijgt

Breng de zuiderse zon in de keuken en in je leven. Dat kan met rosmarinus officinalis. Dit Provençaalse kruid, beter bekend rozemarijn, heeft namelijk de reputatie futloze mensen meer energie te geven. De Latijnse naam rosmarinus - van de woorden ros en marinus - betekent 'dauw van de zee,' officinalis betekent kruid voor de apotheker.

Rozemarijn is een aromatisch, struikachtig kruid dat in het oude Rome en Griekenland werd gezien als een heilige plant met vele magische eigenschappen. Volgens oude Griekse gebruiken heeft het een versterkende werking op het verstand en het geheugen. Daarom werd rozemarijn een symbool van nagedachtenis, liefde en vriendschap. Volgens deze traditie beschermt rozemarijn tegen het kwaad en doet het vriendschappen ontstaan.

Recent onderzoek heeft inderdaad aangetoond dat een van de werkzame stoffen in het kruid, carnosiczuur/AC, de hersenen kan beschermen tegen een beroerte en neurodegeneratie, zoals bij Alzheimer. Vandaag gebruikt men dit kruid voornamelijk als versterkend en stimulerend middel en is het aan te raden bij vermoeidheid en hoofdpijn.

Zowel inwendig (thee) als uitwendig (lotion en olie) kan je rozemarijn gebruiken om de bloedcirculatie te verbeteren. Bovendien stimuleert het de werking van de lever en gal. De spijsvertering verbetert en het vermindert winderigheid en kramp. Rozemarijnzalf of een warm bad met rozemarijn verzacht bovendien pijnlijke spieren, jicht en reuma-pijnen.

Psyche: zelfidentiteit - toewijding - lotsbestemming

Rozemarijn zuivert lichaam en geest en stimuleert een blijde en optimistische sfeer. Op trage, apathische, chaotisch denkende mensen en fysisch verzwakte en geestelijk uitgeputte mensen heeft rozemarijn een opwekkende en verwarmende werking.

Rozemarijn helpt je er weer boven op te komen wanneer je moe bent of in de put zit. Het maakt de geest helder en vrij van verwarring en twijfel. Ook stimuleert rozemarijn de gevoeligheid én het vergroot de creativiteit. Het kruid helpt je ook om grenzen trekken als anderen proberen hun normen en waarden aan je op te dringen.

Toepassingen

Door zijn versterkende werking op lever en gal helpt rozemarijn bij indigestie, maagpijn, dikke darm-ontsteking, winderigheid en kramp. Het bevordert de urinestroming en zorgt dat er minder vocht wordt vastgehouden, het stimuleert het hart, helpt het gezichtsvermogen te verbeteren en bevordert de bloedsomloop: dus ook bij erectiestoornissen helpt rozemarijn.

Verder normaliseert het een slechte bloedsomloop en lage bloeddruk door de versterkende werking op het hart. Het kruid is ook goed tegen verkoudheid en chronische bronchitis. Het stimuleert en versterkt de zenuwen en is geschikt voor alle nerveuze klachten. Ook helpt het tegen hoofdpijn en vermindert het menstruatiekrampen, spierpijn en reumatische pijnen. Het is verder een goede huidtonic dat de de hoofdhuid stimuleert en haargroei bevordert.

Een aftreksel van rozemarijn in wijn helpt ook bij verkoudheidsverschijnselen in hoofd en brein, draaierigheid en duizelingen, slaperigheid of sufheid, stemverlies en lusteloosheid.

Enkele weetjes

- Rozemarijn is een van de ingrediënten van de klassieke eau de cologne.

- Rozemarijn-bloemen in de linnenkast verdrijven motten. Door de was boven een rozemarijnstruik te laten drogen, trekt het motten verdrijvend aroma in je was.

- Kook gedurende 10 minuten een handvol rozemarijn takjes in een halve liter water om een antiseptische oplossing te krijgen voor in de badkamer.

- Rozemarijn is een natuurlijk anti-oxydant.

- Rozemarijn, geplant in de buurt van wortelen, schrikt wortelvlieg af.

- Rozemarijn is ook heerlijk voor gebruik in de sauna, je krijgt er energie door.

In het eten

Zeer lekker: krielaardappeltjes met knoflook en rozemarijn: Doe de krielaardappeltjes samen met knoflookteentjes en enkele rozemarijn takjes in de pan. Overgiet alles met olijfolie, voeg peper en zout toe en bakken maar. Zo krijg je gezonde en overheerlijke gebakken krielaardappeltjes.

Rozemarijn helpt bij volgende problemen (samenvatting): Acné, eczeem, hoofdroos, vet haar, haaruitval, constipatie, vermoeide spieren, geestelijke vermoeidheid, lage bloeddruk, aderverkalking, infectie, zenuwpijnen, darminfectie, pijnlijke menstruatie, migraine, spierpijn, jicht, verstuiking, gewrichtspijn, stress, koude handen en -voeten.

Reacties (7)

 • 20-07-2014 18:35
  Peter (website)

  Hoi,

  mijn naam is Peter en woon de laatste 15 jaar in Spanje waar rozemarijn gewoon in het wild groeit. Ik heb het geluk een aantal struiken te hebben dia nu ongeveer een 60 cm hoog zijn. Rozemarijn wordt in een hoop gerechten gebruikt, maar ik gebruik het in plaats van koffie of thee 's morgens en gedurende de dag. Rozemarijn heeft een veel sterker effect en wordt niet voor niet de Ginseng Van de Middellandse zee genoemd.

  Groeten uit een heel warm Spanje

  Antwoorden
 • 21-09-2016 21:36
  apinantana

  hoi peter, Bedankt voor deze informatie.
  groetjes.apinantana

  Antwoorden
 • 30-07-2014 12:29
  [email protected]

  Beste Peter,

  Dank je voor je tip. Wij gebruiken rozemarijn zelf heel graag bij gebakken aardappeltjes. Ruikt heerlijk en smaakt heerlijk.

  met ziezózonnige groeten!

  Antwoorden
 • 13-08-2015 08:25
  Monique

  Hallo,

  momenteel ben ik een beetje down door de stress op het werk. Na een kopje rozemarijntee gaat het mij altijd veel beter. Het geeft me een warm gevoel en ik kan er weer door.
  Een kofielepel verse blaadjes, warm water erop, effen laten trekken.....hmmm, wat een aroma

  groetjes

  Antwoorden
 • 11-06-2016 15:52
  Nan Nooy

  Wat een goeie tips, ben er blij mee, ik heb een flinke strik in de tuin staan en deed er eigenlijk niet veel mee.

  Antwoorden
 • 21-09-2016 21:40
  apinantana

  Hoi Nan Nooy ,Ik ook all heel lang in de tuin maar doet niet zo veel mee. maar nu wel maak ik olie massage van, en thee of water maken en stoom ik er mee kan ook douch water maken.
  groetjes,apinantana


  Antwoorden
 • 03-11-2016 16:08
  Jannie

  Elke dag een vers gezet kopje thee met rozemarijn erin maakt je blij. Ik doe een klein takje in een pot en een gewoon zakje thee erbij. Heb het idee dat ik er veel beter van kan slapen.

  Antwoorden
 

Reageren

 • HTML niet toegestaan. URL's worden automatisch clickable.
  * E-mail adres wordt niet getoond