Kurkuma: heilig, geneeskrachtig kruid

18-02-2013
Nicole
Kurkuma: heilig, geneeskrachtig kruid

In de traditionele Indische geneeskunde, de Ayurveda, is kurkuma – curcuma longo of geelwortel - al eeuwen gekend als geneeskrachtig kruid. Kurkuma wordt genoemd in de oude Ayurvedische geneeskunde in de eerste eeuw voor Christus en blijkt een belangrijk kruid (Haridra) voor het reinigen van bloed. De wortelstok wordt geëerd om zijn reinigende werking voor het lichaam.

 

Bij inwendig gebruik zou kurkuma het cholesterolgehalte verlagen. De ingeademde rook van de wortel heeft verder een slijmoplossende werking. Gemalen wortels hebben dan weer een positieve invloed op maag- en darmproblemen.
In de Chinese leer is kurkumawortel een werkzame therapie voor de huid en wordt eveneens gebruikt bij de behandeling van kneuzingen, wonden, ringworm, kiespijn en menstruatieproblemen.
De Indische keuken gebruikt het poeder - of de gedroogde wortel - in bijna ieder gerecht. In Indonesië zijn de verse bladeren ook een geliefde specerij. Buiten de geneeskundige toepassingen en het gebruik in de keuken wordt de wortel ook gebruikt als kleurstof. Hij wordt in veel Hindi-rituelen dan weer toegepast omdat de gele kleur de zon symboliseert.

Onze kennis van het kruid kurkuma is vrij recent, maar toch zijn er aanwijzingen door de eeuwen heen die al wijzen op het bestaan van het kruid. Zo is er de Griekse filosoof Theophrastus (371 tot 287 voor Christus) die schreef over de aromatische specerij khroma wat kleur betekend in het Grieks.

In de Materia Medica van de Griekse arts Dioscorides wordt kurkuma omschreven als een geneesmiddel dat is gerelateerd aan gember. Marco Polo (1254 – 1324) schreef dat kurkuma een eetbare plant was met de eigenschappen van saffraan.

Ongeveer 50 jaar geleden begonnen onderzoekers pas op te merken dat veel voorkomende ziekten in de Westerse cultuur, zoals Alzheimer en multiple sclerose, colon kanker, borstkanker, prostaatkanker en longkanker zeldzaam waren in India. Hun zoektocht om uit de zoeken waarom leidde hen naar curcumine, een bestanddeel van kurkuma. Dit resulteerde in verschillende publicaties over de effecten van curcumine over een breed scala aan ziekten.

Gebruik:
Kurkuma is sterk ontsteking werend en verzacht de pijn, zwelling, koorts en verstopte ademhalingswegen. Het bevordert het losmaken van slijm en werkt antibacterieel, antiviraal, schimmeldodend en immuniteit verhogend. Kurkuma wordt gebruikt bij huidontstekingen, eczeem, droge huid, artritis, reumatische aandoeningen, spierpijn, oedemen, kneuzingen, wonden , kiespijn en menstruatieproblemen.

Het helpt de ziekte van Alzheimer voorkomen en werkt preventief bij ouderdomsverschijnselen. Het is galvormend en gal afdrijvend en helpt galstenen voorkomen. Het werkt cholesterolverlagend en beschermt de lever: het ontgift de lever en bevordert de leverfunctie.

Kurkuma is eetlustopwekkend, bevordert de spijsvertering, verdrijft winderigheid en stilt krampen. Het gebruik van kurkuma helpt ook bij een slechte spijsvertering en dan vooral bij een slechte vertering van vetten. Het voorkomt winderigheid, een opgeblazen gevoel, zuurbranden en diarree.

Het is een krachtige ontstekingsremmer bij acute en chronische ontstekingen. Het vermindert ochtendstijfheid en gewrichtspijn bij reuma, vermindert de ontstekingen bij andere auto-immuunziekten, helpt tegen spierpijn, peesontsteking en jicht.

Verder biedt kurkuma hulp bij ontstekingen van darmziekten zoals colitis en de ziekte van Crohn.

Door de sterke antioxidanten werkt kurkuma ook bij ouderdomsverschijnselen. Kurkuma is ook een goede preventie tegen kanker. Voornamelijk mondkanker, maagkanker, darmkanker, borstkanker en leukemie worden voorkomen door het gebruik van kurkuma. Het kruid werkt namelijk als een directe remmer van tumorgroei. Onderzoekers denken dat curcumine het lichaam ook kan ondersteunen in de strijd tegen multiple sclerose. Het helpt bij leverbelasting door alcohol, is  bloedsuikerspiegel verlagend en beschermt tegen de complicaties bij diabetes.

Het is menstruatie bevorderend en een goede preventie tegen trombose en embolie. Het helpt ook bij bloedsomloopsstoornissen en verlaagd het risico op hart- en vaatziekten. Kurkuma helpt ook bij een depressie.

Spiritueel:
De gele kleur van kurkuma symboliseert de zon.
Kurkuma–olie reinigt bij inhaleren de geest en chakra’s.
Het kruid beschermt ons energieveld tegen negatieve energetische invloeden.
Kurkuma brengt ook welvaart en geluk. 

Weetjes:
- Kurkuma is populair in de Britse moderne keuken, volgens sommigen omdat het kruid geur en smaak heeft én een nostalgische herinnering aan de oude Indische Rijk met zich meebrengt.
- Kurkuma wordt gebruikt in Worcestersaus en Colman’s Original Engelse Mosterd.
- Kurkuma wordt gebruikt om kaas, margarine, snoep en likeur te kleuren.
- Kurkuma wordt moeilijk door het bloed opgenomen, dit verandert wanneer er naast    kurkuma ook cayennepeper en/of zwarte peper wordt gebruikt .
- Het een krachtig antioxidant is.
- Kurkuma wordt veel gebruikt als natuurlijke pijnstiller.
- Kurkuma wordt gebruikt in sommige zonnebrandmiddelen.
- Kurkuma wordt gebruikt als kleurmiddel voor kleren.
- Kurkuma helpt om mieren af te schrikken.
- Het geeft curry zijn kenmerkende gele kleur en smaak.
- In Zuid-Afrika wordt kurkuma traditioneel gebruikt om gekookte witte rijst een gouden kleur te geven.
- Kurkuma wordt ook gebruikt bij verschillende gezichtscrèmes.

Gebruik:
Kurkuma mag niet apart gebruikt worden, omdat het door het lichaam slecht wordt opgenomen. Het is noodzakelijk dat er cayennepeper of zwarte peper aan kurkuma wordt toegevoegd. Dit vergemakkelijkt de opname.

Voeg elke dag een halve koffielepel kurkuma toe aan uw gerechten in plaats van curry, dit is veel gezonder.

Thee:
Teh Halia is een Indonesische thee met gember, aangevuld met het ontstekingsremmende superkruid kurkuma.

- 112 gram gedroogde kurkuma
- 28 gram. Gedroogde gember
- Een halve theelepel zwarte peper
- 100 gram Bruine suiker

Dit alles goed mengen en bewaren in een luchtdichte pot.

Drink 1 kopje per dag. Doe 5 theelepels in een potje op het vuur met 250 ml melk en 250 ml water en laat het 15 minuten op het vuur staan (zodat het vocht gehalveerd is). Filter het en drink dit mengsel. Je kan de melk ook vervangen door water.

Laat het smaken, en leef gezond. 

 

Reacties (43)

 • 29-05-2013 14:02
  Coby van Twisk

  Ik woon in Tunesie en ik zou graag willen weten waar ik kurkuma kan kopen en of dit ook wordt gekweekt in Tunesie. Hartelijk dank bij voorbaat. Coby

  Antwoorden
 • 20-06-2013 15:12
  A.Zaal

  je kunt het gewoon bij de toko of een turkse winkel kopen. een bakje kost ongeveer 1,50.
  ik heb het samen met een bakje gemalen zwarte peper gekocht, kun je dat mengen.
  groet, Agnes

  Antwoorden
 • 12-01-2016 11:50
  Devos jose

  Wat is de verhouding kurkuma en zwarte peper

 • 29-10-2013 17:50
  Wouter Bos

  Hoi Coby,
  ik zie dat je nog in Tunesie zit, ik heb je vaak geprobeerd te bellen maar je contactgegevens zijn niet meer juist

  Antwoorden
 • 10-12-2013 13:19
  jues van donink

  Je kan het kopen in een spar winkel

  Antwoorden
 • 20-11-2015 12:17
  laty

  Hallo Coby,

  U woont in Tunesië dus u kunt kurkuma daar kopen. het heet ook Kharkoum baldi of saffraan baldi.
  koop hem heel bij de kruidenier en spoel hem paar keer met water en kijk of er geen steen in zit, droog hem in de schaduw tot hij haart is daarna ga naar de kruidenier en laat hem voor u malen dan heb je de goede Kurkuma, hij leek op gedroogde gemberwortel deze is geel en de kurkuma is dunner van form en heeft oranje kleur.

  mvg, laty

  Antwoorden
 • 17-10-2013 14:51
  Merel

  mag je kurkuma en cayennepeper 50/50 gebruiken?
  ik gebruik nu 500mg capsule per dag.
  5 jaar geleden aan een hersentumor geopereerd . wel last gehad van epilepsie gebruik nu medicijnen en ben alweer jaren vrij van aanvallen.
  maarrrrr kan ik er kurkuma naast gebruiken ?
  van cayennepeper heb ik totaal geen last.
  gezien de werking van kurkuma zou ik het graag er naast gebruiken.
  en in welke dosering.

  Merel

  Antwoorden
 • 22-06-2017 11:59
  lut

  ik dacht op 100 gr kurkuma, slechts 5 gr zwarte peper te gebruiken...

  Antwoorden
 • 11-12-2015 22:18
  San

  Kan ik telefonisch contact hebben ivm cure hiv kurkuma

  Zie uw mail tegemoet.

  06 370 676 99

  Antwoorden
 • 09-02-2014 12:38
  Sanne

  Leuk en aardig die verhalen over Kurkuma met het werkzame bestanddeel Curcumine, maar gewone Kurkuma wordt nauwelijks of niet opgenomen in de bloedbaan en kan dus ook geen gunstige gezondheidseffecten hebben. Via een nichtje hoorde ik over speciale bewerkte Kurkuma (Curcumine) uit Amerika: Longvida (www.longvida.com). Deze bewerkte Curcumine wordt, aangetoond in wetenschappelijke studies, wel opgenomen in de bloedbaan. Ik heb het gebruikt en voelde me meteen scherper en na een maand ook lekkerder in mijn vel zitten.

  Antwoorden
 • 15-06-2014 09:59
  Bjorn

  Hey Sanne, ik denk dat jij de niet bestraalde Kurkuma bedoeld + als je deze nog eens in neemt met zwarte peper wordt die veel beter opgenomen door het lichaam.
  tip: gekruid.be hebben die ook heel goede koop en super goede service bestel al meerdere jaren van deze site. (Hij is ondertussen veranderd van naam maar uit gewoonte gebruik ik nog de 'gekruid' naam.)
  Groetjes, Bjorn.

  Antwoorden
 • 15-08-2016 09:49
  Helma

  Lieve Sanne je moet wel goed lezen meisje er staat duidelijk dat je kurkuma moet mengen met caiennepeper of zwarte peper

 • 26-05-2014 17:54
  Els

  Ik zou graag willen weten waar Longvida te koop is, ik vind alleen webadressen in de USA en Canada. Weet iemand of het in Europa verkrijgbaar is?

  Antwoorden
 • 19-02-2016 04:15
  Walther

  hoi hoi , ik bestel mijn curcuma longa bij amazon geeluk er mee

  Antwoorden
 • 07-06-2014 23:57
  Jean-Marie

  Beste Els,

  Je kan Kurkuma longa capsules kopen bij Vitalee is webshop van Tieneke Scholtens.
  Je kan er verschillende samengestelde capsules kopen on line.
  ik gebruik de CURCUMINE-LONGA DESTILLAAT MET PIPER NIGRUM.
  Ik woon in België dus levering is geen probleem voor haar.
  Alles verloopt prima is heel vriendelijke dame.

  veel succes,

  groetjes Jean-Marie

  Antwoorden
 • 28-10-2014 22:43
  stefan

  beste
  ik gebruik alle dagen kurkuma in mijn gerechten als ik kook en het is wel een weldaad het poeder
  is op alle zichten een heel goed middel en,
  het is voor mij een weldaad en zou het niet ,
  meer kunnen missen . maar kan je het ook in ampullen of dat je kunt innemen zoals andere
  kruiden in kapsul zoals valeriaan of zo iets .
  groetjes stefan

  Antwoorden
 • 30-01-2015 22:34
  Marie

  Ivm Curcuma, ik bestel het sinds 2 jaar bij natesis online, curcuma met piperine tabletten, mijnman en ikzelf zijn er heel tevreden maa, mijn man heeft een spierziekte, ochtendstijfheid, en sinds xe inname sterk verbeterd, zelf heb k, een huidprobleem dat sindsdien zo voed als weg is. Pro eer het eens zou ik zeggen, succes. Natesis website Curcuma piperine.
  Groetjes

  Antwoorden
 • 14-06-2016 19:51
  Goku

  Hai Stefan,

  Ik gebruik CURCUMIN van SOLGAR. Het zijn softgels en volgens de verkoopster 1 van de beste softgels van zijn soort! En idd ik voel me veel beter sinds ik het gebruik. Ik heb het gekocht in een winkeltje in Amsterdam die voornamelijk alleen in SOLGAR vitaminen etc. handelt. Maar volgens mij kan je het ook online bestellen!! Google het maar. Goodluck

  Antwoorden
 • 27-01-2015 20:56
  Bioperine

  Beste mensen, google kurkuma met bioperine. Dit is het bestandsdeel in zwarte peper wat de opname van kurkama vertienvoudigd, zeer effectief.koop het via iherb, kwaliteit voor weinig. Ik combineem kurkuma met zwarte komijn, werkt ultra goed. Succes!!!

  Antwoorden
 • 14-02-2015 10:34
  Eleonora

  is de suiker er bij nodig?

  Antwoorden
 • 25-04-2015 20:30
  Marco

  Suiker is niet nodig.

  meng 1 deel Kurkuma met 1 deel gember, 0,25 deel cayenne of zwarte peper. voor de smaak kan je knoflook, venkel, verse tomaten puree gebruiken

  Antwoorden
 • 02-05-2015 08:32
  Resham

  Ik heb even een vraagje over de koudgeperste variant van de AH. Het is een powershot van kurkuma, maar wordt deze dan ook niet opgenomen door het lichaam?

  Antwoorden
 • 19-05-2015 12:42
  jean

  hoe gebruikt men kurkuma met eczeem op aangezicht en hoofdhuid

  Antwoorden
 • 31-05-2015 18:57
  daniela

  Ik heb in een apotheek in België onder de naam Flexofytol kurkuma gekocht. Ik gebruik deze tegen artritis en stijfheid. Zeer tevreden van. Is curcuma long bio-optimized extract.

  Antwoorden
 • 30-12-2015 21:27
  W P von Grumbkow

  Hoe gebruik ik kurkuma tegen ringworm?

  Antwoorden
 • 03-10-2015 13:29
  Egbert

  Mensen, trap er niet in, koop gewoon kurkuma bij de natuurwinkel en meng die met wat zwarte peper en wat olie. Kurkuma longa is gewoon kurkuma. M.a.w. je hoeft dus geen dure kurkumapillen te kopen.

  Antwoorden
 • 30-12-2015 12:37
  Wilhelm

  Ik heb kurkuma in de tuin groeien. knollen haal ik uit de grond, in de winter als de bladeren zijn uitgedroogd. kurkuma in poedervorm koopt men hier in de supermarkt onder de naam van Açafrão da Terra.

  Antwoorden
 • 25-10-2016 20:52
  Edith

  Wat leuk te weten dat de kurkuma in de Nederlandse tuin kan groeien.
  Hoe is dat u gelukt?
  Ik zou dit volgend voorjaar graag willen gaan planten.
  Groeten

 • 09-01-2017 14:22
  Annemiek

  Welke temperatuur heeft curcuma nodig? T lijkt me heerlijk deze zelf te kweken .. ik woon in nederland en heb n koude kas en evt n onverwarmde kamer en natuurlijk tuinen.
  Ik hoor graag van je.

  Annemiek

 • 09-05-2016 15:07
  sylvia

  Beste Egbert,

  Werkt de kurkuma in poedervorm ook? Of moet het echt vers zijn?

  Groetjes

  Antwoorden
 • 27-01-2016 20:41
  Bri

  Goedendag,

  Ik heb gedroogde kurkumawortel gekocht bij de toko. Ik heb 10 gram wortel in het theewater gedaan. Maar ik begrijp dat dit niet in je lijf word opgenomen?

  Is dit juist?

  Antwoorden
 • 08-09-2016 09:58
  Vj

  Hai Bri,
  Het is effectiever als je de wortel maalt en er zo poeder van maakt. Kijk wel uit dat je er geen kliederboel van maakt want als het op je kleren komt kleurt deze gelijk geel en krijg je het lastig eraf! Vervolgens kun je deze poedervorm in je thee doen met een halve theelepel zwarte peper. Alleen Kurkuma wordt inderdaad niet opgenomen door het lichaam. Je hebt een receptor (hulpmiddel) nodig zodat het lichaam het opneemt. In dit geval kun je hiervoor (gemalen) zwarte peper voor gebruiken! Veel succes.

  Antwoorden
 • 30-03-2016 14:19
  gyris

  Beste mensen,
  ik heb blaaskanker geopereerd, tumoren weg gehaald, curcuma is goed voor? Mag ik ook iedere dag puur theelepel gebruiken?
  dank julie en mvgr

  Antwoorden
 • 20-04-2016 11:45
  Deniz

  Hall, ik heb vaak spierpijn aan mijn schouder, deze is ook ontstoken. Mijn vraag is hoe lang of wanneer zou het moeten werken als ik dit kruid gebruik?

  Antwoorden
 • 24-06-2016 04:25
  daniel

  Ja, maar gebruik liever wel wat anders dan bruine suiker, want dat is niet zo gezond. Is dit wat ze verkopen in de supermarkt dan niet hetzelfde?

  Antwoorden
 • 16-07-2016 20:56
  julo

  Na gebruik van gedroogde curcuma en zwarte peper, voel ik een paar uur later speldeprikjes en tintelingen in handen en voeten. Gebruik ik teveel of is alles binnen aan het werk?

  Antwoorden
 • 19-07-2016 08:30
  [email protected]

  Beste Julo,

  Dat is een moeilijke vraag. We weten niet wat je klachten zijn, maar het lijkt ons dat alles aan het werk is. Als je het zeker wilt weten, raden we je aan om de mening van een (natuur-)dokter te vragen.

  Antwoorden
 • 23-08-2016 09:43
  Cady

  Sinds een paar maanden heb ik onregelmatige menstruatie, sla 2 maanden over ben 43 jaar had altijd cyclus om de 28 dagen. Gisteren toevalig na een tijd weer begonnen met kurkuma. Ik doe 1 volle theelepel kurkuma in een glas, maal er een theelepel zwarte peper doorheen en 1 eetlepel walnootolie mengen met een plastik lepel daarna doe ik er lauw water bij en drink het op nuchtere maag. Was 2 weken overtijd vanmorgen ben ik ongesteld geworden. Heb toevallig gelezen dat het menstruatie bevorderend is, kan het zo snel effect hebben gehad? Ik ben wel altijd gezond bezig met elke dag verse peterselie eten, geen brood, geen suiker. Eet elke dag een eetlepel van honing met kaneel poeder mengsel( zelf gemaakt) en slik ook olie zoals, saffloer, avocado, kokos en sinds paar dagen walnootolie in. Ik eet erg weinig maar kern gezond als we naar vroeger kijken bestond al die kant en klare voeding niet geen rare "light" producten met een hoop "E" nummers waar ik niks van begrijp. Ik ben wat ik eet!! Dus gezond bezig...

  Antwoorden
 • 20-11-2016 16:04
  Maria Lesscher

  Het kan zijn dat de overgang een beetje vroeg begonnen is. Dit kun je eenvoudig laten testen bij je huisarts.

  Antwoorden
 • 01-09-2016 16:46
  Johanna

  Heeft iemand ervaring met kurkuma-poeder op een tumor smeren die door de huid naar buiten groeit?

  Antwoorden
 • 02-12-2016 17:23
  Audrey

  Bij de Etos kun je van die capsules met kurkuma halen voor een goeie prijs.

  Antwoorden
 • 02-04-2017 18:05
  Anneke

  Ik heb gehoord dat je kurkuma ook kan gebruiken met geweekte gelatine ipv met zwarte peper. Dit wordt in Zuid Afrika gedaan. Iets van bekend?

  Antwoorden
 • 20-01-2018 11:42
  andre

  helpt kurkuma ook bij een, MRSA besmetting is mijn vraag ??????????

  Antwoorden
 

Reageren

 • HTML niet toegestaan. URL's worden automatisch clickable.
  * E-mail adres wordt niet getoond