Ginseng: ‘koning’ der versterkende middelen

22-01-2013
Nicole
Ginseng: ‘koning’ der versterkende middelen

Ginseng of Panax ginseng is genoemd naar de Griekse alles genezende Godin Panacea. De naam is samengesteld uit Pan, wat ‘alles’ betekent en Akos: ‘genezing.’ Het staat dan bekend als een krachtig natuurlijk geneesmiddel en wordt ook wel het middel voor de eeuwige jeugd, verjongingsmiddel, koninklijk kruid of minnedrank genoemd. Ginseng is voor Koreanen, Chinezen en indianen al eeuwen de ‘koning’ der versterkende middelen.

 

De naam ginseng bevat de woorden gin, shin, jen, wat ‘mens’ betekent en seng of shen wat vlezig bittere wortel betekent. Samen wordt het ‘menswortel’ genoemd. De Mythische keizer Shen-nung (de ‘goddelijke’ boer) is de eerste persoon die de 'menswortel' zou hebben gebruikt in een dieet. Dit werd essentieel geacht voor het bereiken van een hoge leeftijd. Zo wordt er ook gezegd dat de herborist Li Chung Yun alleen maar rauwe groenten en ginseng at. Hij bereikte de respectabele leeftijd van 256 jaar.

China
Keizers uit het oude China gebruikte het kruid om zo lang mogelijk te leven, zodat ze langer over hun rijk konden heersen. Volgens het principe van de Chinese geneeskunde ondersteunt ginseng de ‘qi’ van de nieren (werkt versterkend en levensverlengend), koelt het vuur (koorts), vermeerdert de aarde (versterkt mild en maag), brengt goud voort (helpt de longen), opent het hart, vermeerdert kennis, laat gestuwd slijm afvloeien en werkt tegen alle ziektes.

Korea
Ook de Koreanen gebruiken ginseng al eeuwen. In Korea was de jaarlijkse zoektocht naar ginseng met rituelen omgeven. De verzamelaars dienden ascetisch te leven en wanneer de ginseng werd gevonden, werden de wortels zorgvuldig met de hand uitgegraven.

Vanwege zijn op mens lijkende vorm werd ginseng steeds in verband gebracht met de natuurgod. Men geloofde dat de almachtige berggeest de mensheid een wonderjongetje - in de vorm van een op een mens lijkende wortel - als redder en verlosser gestuurd had en dat alleen degenen die dat waardig waren de goudgele wortel konden vinden.

Indianen
Net als de Koreanen kennen en gebruiken ook de indianenstammen de ginseng al eeuwen. De Chippewa-stam noemde de plant ‘shte-ne-bi-o-dzhi-bih’ wat man-wortel betekent. Deze plant zou volgens deze indianen levensverlengend en pijnstillend werken. Aangezien de wortel de vorm van een mens heeft, werd bij een pijnlijk lichaamsdeel het overeenkomstige deel van de wortel gekozen om te gebruiken.

Europa
Ginseng belandde in de vroege Middeleeuwen via Arabische kooplieden ook in Europa. De op een mens lijkende wortel werd hier uit onwetendheid in eerste instantie als ‘Moors duivels spul’ bestempeld en verbannen. Pas in de 17e eeuw, toen de Nederlanders het handelsmonopolie van de Iberische machten overzee braken, raakte de kennis over de medicinale werking via Nederlandse missionarissen in het Westen bekend.

Willem Piso (1611_1678) stelde de eerste monografie op onder de naam ‘Ninzin,’ waarmee hij de eerste grote vraag naar ginseng veroorzaakte. Kort daarna volgde de meningen van verschillende andere experten. De rationeel denkende Europese medici vonden het veel geprezen wondermiddel verdacht en zo werd het rond 1800 uit de meeste Europese Farmacopeeën geschrapt. Pas in de laatste 50 jaar is men in het Westen weer geïnteresseerd geraakt in ginseng. Intussen behoort de plant tot de meest onderzochte geneeskrachtige planten en wint daardoor ook in het Westen in toenemende mate aan betekenis.

Geneeskrachtige werking van ginseng:
Ginseng geeft vitaliteit bij chronische vermoeidheid, stress en onrust. Het geeft kracht en vitaliteit bij ouderdomszwakte. Ginseng vermindert ook de opvliegers in de overgang.

Het biedt meer weerstand tegen infecties, hitte, koude, geluidsoverlast en andere negatieve omgevingsfactoren. Het verhoogt de algemene weerstand van het lichaam.   

Ginseng blijkt een normaliserende invloed te hebben op de bloeddruk, zowel bij een hoge als een lage bloeddruk. Bij patiënten met ouderdomsdiabetes wordt het bloedsuikergehalte verhoogd en gestabiliseerd.

Ginseng heeft een positieve werking op het immuunsysteem en het beenmerg, waardoor het de bijwerkingen van chemotherapie bij kanker kan verminderen. In China en Rusland wordt ginseng daarom gebruikt als aanvulling bij reguliere chemokuren. Op immunologisch gebied vermindert ginseng allergische reacties en herstelt het de darmflora na gebruik van antibiotica.

Ginseng heeft verder een stimulerende werking op de productie van de geslachthormonen. Het wordt aangewend om testosteron bij mannen te verhogen en om menstruele stoornissen te verhelpen. Het is ondersteunend bij impotentie, onvruchtbaarheid en verlies van libido.

Ginseng versterkt de spieropbouw en geeft extra kracht. Het vermindert ook spierpijn. Hierdoor is het een populair kruid onder sporters.

Het bevordert de slaap, geeft energie en versterkt prestatievermogen.

Het verhoogt het concentratievermogen en het geheugen.

De directe positieve werking op het functioneren van zowel organen, klieren en centraal zenuwstelsel, zorgt ervoor dat het lichaam indirect positief reageert op een veelheid van ziekten en kwalen. Het stabiliseert cholesterol, bloedsuikerspiegel en bloeddruk, geeft een versterkende werking op de luchtwegen en helpt tegen migraine. Ginseng kan je dus gebruiken ter voorkoming van een hele waslijst ziekten en kwalen.

Psyche:
In de vorige eeuw testten Russische wetenschappers de reactie van verschillende groepen mensen, die langdurig onder stress hadden gestaan, op het kruid ginseng. Ze ontdekten dat deze plant het vermogen van het lichaam om zich aan te passen en om te gaan met interne en externe stress verhoogt.
In geval van langdurige stress, of dat nu komt door overbelasting of chronisch slaapgebrek, helpt ginseng het lichaam sneller te herstellen. Het helpt ook om opnieuw mentale en fysieke reserves op te bouwen.

Magische ginseng:
Ginseng staat voor liefde, wensen, genezing, schoonheid, bescherming, passie, eeuwige jeugd en verhoogt de mannelijke seksuele potentie.

Weetjes:
- Gedurende vele eeuwen waren ginsengwortels van topkwaliteit meer waard dan goud.

- De Koreaanse ginseng wordt als allerbeste en sterkste ter wereld beschouwd, vanwege het ideale klimaat en de bijzondere bodemgesteldheid in Korea.

- Vermindert de ontwenningsverschijnselen bij het stoppen met roken. De nood aan nicotine wordt onder controle gehouden en vermindert door regelmatig gebruik van ginseng.

- Ginseng ondersteunt bij impotentie, onvruchtbaarheid en verlies van libido.

- Chinezen weten het al eeuwenlang: ginseng houd je vitaal. Volgens de Chinezen is ginseng de koning van de medicinale planten.

- De therapeutische toepassing van ginseng werd opgenomen in de oudste omvangrijke materia medica van Shen Nong Coa Jing, ongeveer tweeduizend jaar geleden.

- Vandaag de dag is ginseng officieel opgenomen in de nationale pharmacopeias van Oostenrijk, China, Frankrijk, Zwitserland en Rusland.

- In 1992 importeerde Duitsland 174 ton ginseng waarvan een aanzienlijk deel werd verwerkt en geëxporteerd naar Frankrijk, Italië en Argentinië.

- Er bestaat ook een koffie met ginseng-extracten. Dit is een speciale mengeling van fijne koffiepoeder en exclusieve ginseng-extracten.

- Ginseng-thee is een populaire kruidenthee in Europa en Azië

Hoe gebruiken?
Thee: kook twee theelepels gedroogde, of vier theelepels verse ginsengwortel, in twee kopjes water. Zeef het en drink de thee.

Reacties (8)

 • 15-07-2013 13:26
  liliane wolf

  Waar kan ik gingseng kopen ?
  En wat kost het ?

  Antwoorden
 • 28-06-2014 12:03
  Alex

  Ginseng wortel geeft ook een andere benaming zoals Gember, je kunt in de supermarkt kopen zoals Delhaize en ook bij de Pakistaanse Dag en Nacht Winkel!

  Antwoorden
 • 02-02-2017 08:32
  henk

  hoe kun je ginseng nou vergelijken met gember?
  Als je er geen verstand van hebt,antwoord dan liever niet.

 • 21-09-2016 20:54
  tim van hul (website)

  Geachte,

  Op onderstaande link vind je meer gegevens om aan levende wortel te geraken. De oogst kan in oktober beginnen.

  http://www.2dehands.be/tuin/beplanting-vijver/planten/ginseng-worte...

  vriendelijke groet

  Tim Van Hul

  Antwoorden
 • 19-07-2013 16:04
  ziezozon

  Beste Liliane,

  Bij de bio-groentewinkel, Chinese supermarkten in de grotere steden, de betere groentewinkel, op de groenteafdeling in de supermarkt...

  Wat de prijs is weten wij ook niet.

  Wij zijn een magazine, geen groentewinkel. :-)

  met ziezózonnige groeten

  Antwoorden
 • 13-09-2013 14:28
  Tara

  Ik heb een stuk gedroogde witte ginsen cadeau gekregen, maar nu weet ik niet hoe ik dat moet gebruiken. Malen, raspen ?

  Alvast bedankt.

  Antwoorden
 • 14-09-2013 13:28
  Luke

  hoi Tara,

  Ginseng raspen, in een leeg thee zakje doen...thee zetten (10 minuten laten trekken), koudgeslingerde honing erbij (laat de thee wel flink afkoelen als je er de honing bij doet, zo blijft de honing heilzaam.)

  Antwoorden
 • 01-08-2014 12:36
  Dinges

  Hallo mensen...

  Ginseng heeft niets met Gember te maken!!!

  Zijn twee verschillende planten (wortels)!

  Dit is Ginseng:
  http://realizebeauty.files.wordpress.com/2013/05/panax-ginseng-root...

  En dit is Gember:
  http://www.kriskookt.be/wp-content/uploads/2012/04/gember.jpg

  Probeer de onzin tot een minimum te beperken aub!!

  Antwoorden
 

Reageren

 • HTML niet toegestaan. URL's worden automatisch clickable.
  * E-mail adres wordt niet getoond