De geneeskrachtige heermoes

14-05-2012
Erik
De geneeskrachtige heermoes

Vandaag hebben we het in onze rubriek 'zo gezond' over heermoes, een nakomeling van een oerplant die 400 miljoen jaar geleden in het Paleozoïcum – het geologisch tijdperk tussen 542 en 251 miljoen jaar geleden - bossen vormde. De heermoes werd gebruikt voor het schuren van potten en pannen, bevat vergeleken met andere planten veel mineralen en is bijzonder rijk aan kiezelzuur dat ons lichaam nodig heeft voor de opbouw van botten, haren, nagels, kraakbeen, de huid en de genezing van wonden.

 

Voor wie de naam heermoes niets zegt: andere benamingen voor deze plant zijn paardenstaart, schaafstro of tinkruid. In vroegere tijden stond de natuur vol met deze nakomeling van de oerplant. Helaas wordt heermoes nu eerder beschouwd als een hardnekkig onkruid dat bestreden moet worden. 

De eerste melding van heermoes kwam van de Griekse arts, apotheker en botanist Dioscorides in de eerste eeuw na Christus. Hij dichtte heermoes sterke wond-helende, bloedstelpende en urine-afdrijvende krachten toe. Galenus, een prominente arts, chirurg en filosoof, deed in de tweede eeuw na Christus zelfs de uitspraak: '.... dat heermoes pezen kan helen, zelfs als ze doormidden zijn gesneden.'

Van Culpeper, Kneipp tot Treben...
Door de geschiedenis heen werd heermoes door bekende artsen geroemd vanwege de veelzijdige geneeskrachtige werking. De Engelse arts, apotheker en astroloog Nicholas Culpeper, bekend van zijn standaardwerk Culpeper's Complete Herbal, schrijft in de zeventiende eeuw dat paardenstaart kan worden gebruikt 'als middel tegen in- en uitwendige bloedingen, als heler van verse wonden en hulpmiddel bij huidproblemen...'

De Duitser Sebastian Anton Kneipp, grondlegger van de hydrotherapie, gebruikte de plant ook als veelzijdig geneeskruid: 'te gebruiken in zitbaden en als warme omslagen.' Ook de Oostenrijkse kruidenkenner Maria Treben schrijft in haar standaardwerk 'De geneeskruiden uit de apotheek van God' het volgende: 'Veel ongelukkigen die door storingen van de nieren onder depressies, waanideeën en razernij leden, werden geholpen door zitbaden met heermoes te nemen en zodoende moesten ze niet naar een zenuwinrichting.'

Wanneer kun je Heermoes gebruiken?
Heermoes herstelt, versterkt en versoepelt het skelet, kraakbeen, pezen, gewrichtsbanden, de huid, haar en nagels. Het remt het verouderingsproces af in de elastische weefsels.

Het kruid is onvervangbaar en onschatbaar bij bloedingen, blaas- en nierkwalen en bij vuile wonden. Pijnen verdwijnen bij reuma, jicht, artrose, artritis en zenuwpijnen.

Het helpt verder bij nierbekkenontsteking, blaasontstekingen en blaaskrampen. Het kruid is ook een middel tegen jeukende huiduitslag, nagelbed-ontsteking, hielspoor, fistels, aambeien en het helpt bij lupus, een auto-immuunziekte waarvoor de wetenschappelijke geneeskunde nog geen medicijn heeft gevonden en waarvan men vandaag de dag nog niet de oorzaak kent.

Kompressen met paardenstaart legt men op langdurige neusbloedingen om die te stelpen. Kompressen helpen ook bij maagkrampen, galaanvallen, leveraanvallen, pijnlijke oprispingen en bij ontstekingen. Het is ook helend bij storingen van het gezichtsvermogen en geheugenverlies.

Heermoes is ook een goed middel bij chronische bronchitis en longtuberculose, ontstoken amandelen, ontstekingen van het mondslijmvlies en ontstoken of bloedend tandvlees.
Zitbaden helpen dan weer om de pijn te bestrijden, bij problemen of beschadiging van de tussenwervel-schijven of door sleet beschadigde tussenwervel-schijven, peesontstekingen, sportletsels, kneuzingen, gescheurde ligamenten en verzwikkingen. Het gaat, zoals gezegd, ook vroegtijdige huidveroudering tegen.
Men noemt dit kruid voorts het beste preventieve middel tegen kanker. Het werkt verder versterkend, weerstand verhogend en bloedzuiverend.

Fysieke werking
Heermoes verhoogt de weerstand en ondersteunt bij gewrichtspijnen en botontkalking en heeft een versterkende werking op de nieren, blaas en urinewegen.

Psyche
Heermoes is een versterkend kruid, zowel geestelijk als lichamelijk. Het brengt oer- vertrouwen in jezelf en in het grotere geheel en herstelt het contact met de bron.
In periodes waarin je niet lekker in je vel zit, is heermoes een ondersteuning, zoals bij:
geen evenwicht tussen de rationele en de intuïtieve geest, een verstoorde communicatie met het hogere zelf en op andere niveaus van ons bewustzijn, problemen met het ontvangen van leiding en inzichten. Het verbetert ook de samenwerking tussen de beide hersenhelften. Kortom: heermoes is ook goed voor een goede communicatie met jezelf, mens en dier.

Weetjes
De botanische naam voor heermoes is Equisetum Arverse en is afgeleid van de Latijnse woorden Equis (paard) en Saeta (haar, borstel) en Arvense (betekent 'van de akker').

Rol in het ecosysteem
Paardenstaart of heermoes heeft een netwerk van wortelstokken die ontzettend diep kunnen gaan, tot op niveaus die andere planten niet kunnen bereiken. Vanuit die diepe grondlagen nemen de wortels mineralen op en transporteren deze naar boven. Daar komen de mineralen op termijn ter beschikking voor andere planten. Afgestorven plantenresten van heermoes zorgen dus voor de minerale voeding in de bodem.

Een aftreksel van groene heermoes kun je ook gebruiken als vloeibare en natuurlijke meststof. Ook kun je hetzelfde aftreksel gebruiken om planten te besproeien die aangetast zijn met luizen. Het aftreksel wordt gebruikt voor het versterken van de algehele conditie van de planten. Kiezelzuur verstevigt de cellenstructuur van het blad en stengels, waardoor het insecten niet lukt om de bladoppervlakte van bladeren te vernielen.

Maar niet alleen planten varen er wel bij. Ook mensen kunnen hun voordeel doen om zich te versterken. De beroemde zenuwarts dokter Wagner–Jauregg zegt het volgende over heermoes: 'Twee derde van alle zenuwzieken zouden niet naar een zenuwinrichting hoeven te gaan als hun nieren gezond geweest waren.' Heermoes is, zoals ook Maria Treben al schreef, 'een uitstekend middel om mensen met zenuwziekten te genezen.'

'Hardnekkige' overlever

Heermoes is ook een opvallende plant, want miljoenen jaren geleden al lapte hij de evolutietheorie aan zijn laars. Darwins woorden: 'Niet de sterkste overleeft, maar diegene die zich het best kan aanpassen,' zijn dus zeker van toepassing op deze plant die ondanks alle bestrijdingsmiddelen die hardnekkig tegen hem worden ingezet als 'onkruid' steeds weer weet te 'overleven' en overal opnieuw weer 'opduikt.' Dit tot ergernis van velen die heermoes louter zien als onkruid. 

Hoe te gebruiken?
Thee: 1 overvolle theelepel heermoes voor een kwart liter water.

Zitbad: 100 gram paardenstaart/heermoes een nacht in koud water laten trekken, 's morgens tegen het kookpunt brengen, hierna bij het badwater doen en minstens twintig minuten baden.

Tinctuur: 20 gram heermoes in 100 milliliter graanjenever, drie weken in de zon laten trekken, even zeven met een keukenzeef en je tinctuur is klaar voor gebruik.

Reacties (101)

 • 25-09-2012 09:59
  Mieke

  Hallo, ik had ergens gelezen dat je heermoes (thee) minstens 20 minuten moet laten koken om het kiezelzuur op te lossen en dus door ons lichaam opneembaar te maken? Klopt dat?
  Grtz, Mieke

  Antwoorden
 • 26-09-2012 15:48
  ziezozon

  Beste Mieke,

  Je mag heermoes lang laten trekken in kokend water, of een nacht lang laten weken en dan aan de kook brengen.
  Om een volledig effect van de mineralen te krijgen, zou je het sap of een oplossing van de verse plant moeten nemen. Je kan je thee ook mengen met zoethout. Zoethout heeft de eigenschap om alle kruiden goed te vermengen.

  Met ziezózonnige groeten.

  Antwoorden
 • 04-10-2012 20:16
  Tara

  Heb ik vandaag net een zak heermoesthee besteld en las ik op wikipedia het volgende: De plant gedijt op afvalhopen bestaande uit slakken. De zware metalen zijn voor veel planten giftig, maar heermoes slaat ze op in het eigen weefsel, waardoor de plant meer zware metalen bevat dan de bodem. De plant wordt in de homeopathie aangewend als geneesmiddel .Ik vraag me af of het dan niet beter is de plant in theevorm te mijden en alleen homeopatisch te gebruiken.

  Antwoorden
 • 05-10-2012 07:27
  Mieke

  @Tara Ik heb ergens gelezen dat het afval in de wortel van de heermoes wordt opgeslagen, en je de wortel dus best afknipt voor gebruik.

  Antwoorden
 • 05-10-2012 09:34
  ziezozon

  Beste Tara,

  Vanzelfsprekend plukken we geen heermoes die op afvalhopen te vinden is.
  De heermoes die wij zoeken vinden we meestal in bossen en op akkers die niet chemisch bemest worden.
  De heermoesthee wordt zeker eerst gekeurd en dan pas vrij gegeven voor gebruik.

  met ziezózonnige groeten

  Antwoorden
 • 05-11-2012 22:07
  oste peggy

  waar (in het waasland)kan ik heermoes krijgen?

  Antwoorden
 • 06-11-2012 09:49
  ziezozon

  Beste Peggy,

  Heermoes groeit in het wild of is verkrijgbaar bij de reformwinkel.

  met ziezózonnige groeten

  Antwoorden
 • 16-03-2013 20:44
  minete

  voor mij is het werken en kennen van kruiden met een speciale eigenschappen nog erg nieuw, maar ik ben erg geïnteresseerd. en nu lees ik hierboven dat het goed is voor herstel van de huid.
  ik ken een plaats waar heermoes ( paardenstaart groeid), hij groeit zonder chemische stoffen of zo.
  zou ik gewoon een thee kunnen maken en de effecten afwachten. of moet je kruiden echt alleen gebruiken als je het nodig hebt?

  Antwoorden
 • 03-08-2013 09:25
  Robert

  Als je heermoes zoekt kan je het letterlijk overal vinden in Almere. Op de een of andere manier groeit het hier goed.

  Antwoorden
 • 04-06-2016 23:36
  joosje

  Inderdaad in Almere struikel je over de akkerpaarde staart !
  Ik vewar het ook wel eens met heermoes
  En de paardestaart voor het gemak wordt ook gebruikt voor silicea binnen te krijgen !

 • 18-03-2013 13:00
  ziezozon

  Beste Minete,

  Ja hoor, dat kan geen kwaad. Als je twijfelt over de kwaliteit kun je de heermoes ook altijd in de natuurwinkel gaan kopen.

  met ziezózonnige groeten

  Antwoorden
 • 10-04-2013 23:18
  marianne

  Ik was al een fan van heermoes als medicatie voor velerlei zaken, maar nu eens te meer. Ik vraag me af of het ook goed kan aangewend worden om de pH waarde in het lichaam te nivelleren indien deze te hoog is.

  m vr groet

  Antwoorden
 • 12-04-2013 11:27
  ziezozon

  Beste Marianne,

  Heermoes is een sterk ontzurend voedingsmiddel. Het regelt het zuur/base evenwicht. Volgende kruiden kun je hier ook voor gebruiken: vlierbloesem, brandnetel, berkenblad, kamille en paardenbloem.

  met ziezózonnige groeten

  Antwoorden
 • 03-05-2013 17:34
  Mies Frijling

  Ik heb een tuin waar heermoes niet uit tekrijgen is. Nu ik weet dat het ook tegen artrose pijnen zou helpen, weet ik in ieder geval wat ik ermee ga doen :-))

  Antwoorden
 • 05-05-2013 17:28
  Irene

  Hai Mies,

  als je wat planten kwijt wilt, ik wil ze graag overnemen.

  groet Irene

  Antwoorden
 • 10-07-2013 13:49
  Leo

  Kijk maar uit voor je het weet zit alles er onder en kom je er nooit meer vanaf.

 • 10-07-2013 16:09
  ziezozon

  Beste Leo,

  Wij laten het gecontroleerd groeien in de moestuin en dat gaat prima.

 • 22-06-2017 11:56
  lut

  Ik zou er niet scheutig op zijn, om deze plant in je tuin te planten: Hij woekert, en je krijgt hem nooit meer weg.. je buren gaan er ook niet blij mee zijn. Hij groeit echt niet alleen op een plaatsje dat jij voor hem uitkiest.. hij wil overal tussen groeien.. en je krijgt er eeuwig werk mee...

 • 19-05-2013 11:01
  Petra Lugtenburg

  Hoi Mies, zou ook graag een paar plantjes overnemen!
  Hartelijjke groet Petra

  Antwoorden
 • 19-05-2013 14:37
  Monik

  Nu weet ik waarom heermoes zo hardnekkig in mijn tuin blijft groeien! Het is blijkbaar opperbest voor mijn pijnlijk lijf!
  Monik

  Antwoorden
 • 23-05-2013 11:33
  peter

  Hoi,
  Ik heb gisteren heermoes geplukt. Ik heb een vraag over wat ik heb gedaan. Ik heb er geen thee van getrokken maar 20min gekookt en gegeten. Kun je daar wat over zeggen?
  groet, Peter

  Antwoorden
 • 05-06-2013 15:03
  tilly

  Was ook erg geïnteresseerd in de Heermoes(equisetum), omdat deze stof o.a voorkwam in het middel Synovitab dat ik ooit geadviseerd heb gekregen van een homeopaat voor de gerichten en botten. DIt middel is inmiddels uit de handel genomen om onbekende reden voor zo ver ik dat heb kunnen navragen.
  Nu ben ik echter met googelen het stukje "Gevaarlijke planten" door Fred de Vries tegen gekomen en ga ik twijfelen of ik het toch maar niet bij de glucosamine zal houden. Misschien vinden meer mensen dit interssant om te lezen/weten voor je het gaat gebruiken, vandaar mijn opmerking hier.
  Groet, Tilly

  Antwoorden
 • 20-07-2015 12:36
  cor

  tilly , naar mijn weten mag je heermoes wel drinken maar niet eten . als je het eet komen olieen en vetten vrij normaliter . dat zou dus schadelijk kunnen zijn .

  Antwoorden
 • 06-06-2013 06:00
  Elske

  Dag allen,
  Eindelijk ben ik erachter wat het kruidje in mijn plant is.
  Toevallig nog erg mijn best gedaan eergister om er wat uit te krijgen.
  Kan ik er iemand (behalve mijzelf) een plezier mee doen als het weer opkomt?
  Groet,
  Elske

  Antwoorden
 • 29-06-2016 00:27
  Jos

  Het zou mij een waar genoegen zijn als ik wat van hermoes van je kan krijgen. Ik tob met hevige pijnene aan mijn schouder, overweeg operatie maar wil eerst kijken wat de hermoes voor me kan betekenen hartelijke groet

  Antwoorden
 • 06-06-2013 06:01
  Elske

  (in mijn TUIN bedoel ik :))

  Antwoorden
 • 09-06-2013 14:31
  Wilma

  Hallo allemaal,
  Ik heb een versleten knie erg pijnlijk als ik veel loop, maar met twee grote honden moet ik wel. Toen ik las dat heermoes hielp bij artrose ben ik er thee van gaan maken en drink dit nu een maand of twee drie en wel drie grote bekers per dag.
  Tot mijn stomme verbazing doet mijn knie geen pijn meer ook niet na lange wandelingen.
  Het groeit hier (ik woon in FRL.) ontzettend veel langs slootkanten. Ik ben het ook aan het drogen maar het midden van mijn bosjes heermos verkleurd bruin. Misschien had ik het open moeten laten drogen ik weet nu niet of wat bruin verkleurd is nog wel goed is. Kan iemand mij hier iets over vertellen.
  Met vriendelijke groet Wilma.

  Antwoorden
 • 29-01-2015 17:52
  maria

  Hallo Wilma,

  Ik heb zelf de heermoes nog niet gedroogd, maar wel al andere kruiden. Heb mijn opa mooie zeefjes laten maken. 4 stukken hout en daartussen gaas voor hordeur of net wat je hebt liggen. Deze bakjes heb ik in kamer onder verwarming staan. Werkt prima. komt lucht van onder en boven op de kruiden. Succes

  Antwoorden
 • 12-06-2013 13:05
  ziezózon

  Beste Wilma,

  Hoe heb je de kruiden gedroogd? In de zon?Kruiden mogen nooit in de volle zon drogen, dan verkleuren ze en verliezen ze waardevolle bestanddelen.
  De kruiden droog je best op een donkere, luchtige en warme plek.

  Je kunt de heermoes in een kartonnen doos doen en deze op een warme veranda zetten.

  De kruiden op een stukje keukenrol leggen.

  Ook kan je als je een warme luchtoven hebt, de kruiden op de rooster leggen. De oven instellen op 35°C en de deur een beetje open zetten om het vocht te laten ontsnappen.

  Of wanneer je een droge zolder hebt de heermoes in bosjes ophangen.

  met ziezózonnige groeten

  Antwoorden
 • 12-06-2013 17:30
  Wilma

  Hallo,

  Ik heb de heermoes in bosjes opgehangen op een donkere plek in een kelderkast.
  De nieuwe bosjes heb ik nu in een kartonnen oude keukenrol geplaatst zodat de bosjes open vallen en op een donkere luchtige slaapkamer gezet en nu blijven ze wel mooi groen.
  Maar de takjes die bruin zijn geworden kan ik nu dus beter weggooien als ik het goed begrijp.
  Met vriendelijke groet Wilma.

  Antwoorden
 • 23-06-2013 10:30
  Mariska

  Ook ik ga het zeker uitproberen. Mijn tuin staat er ook vol mee. Voor de liefhebbers, kom het maar ophalen ( Groningen ) . Ik zou wel adviseren om het in een pot te planten , want het woekert anders door je hele tuin heen.

  Antwoorden
 • 31-07-2014 15:08
  Jenny Keulen

  Beste Mariska ik woon in Klijndijk en sta in de
  startblokken om het te komen halen Jenny.

  Antwoorden
 • 03-06-2015 08:33
  Ton

  Hallo Mariska, Heb je nog Heermoes in je tuin staan ? Gr. TON

  Antwoorden
 • 03-06-2015 08:40
  Ton

  Hallo Mariska, heb je nog Hermoes in je tuin ? Gr. TON

  Antwoorden
 • 25-06-2013 09:35
  ziezozon

  Beste Wilma,

  Ja, de takjes die bruin zijn geworden, gooi je best weg. Fijn dat het drogen gelukt is.

  met ziezózonnige groeten

  Antwoorden
 • 25-06-2013 10:09
  ziezózon

  Beste Peter,

  Sorry voor het wat late antwoord, maar wij waren even op vakantie.

  Wat betreft je vraag. Bij het koken en consumeren van heermoes geldt een beetje hetzelfde als bij het koken van alle groenten: er gaan meer voedingsstoffen verloren.

  Bij het koken komen deze namelijk veelal terecht in het kookwater dat je vervolgens weggooit. Bij het zetten van thee krijg je die stoffen vanzelfsprekend wel binnen.

  met ziezózonnige groeten

  Antwoorden
 • 08-07-2013 13:27
  Marian

  Hoe maak ik kompres van heermoes wat is de verhouding

  Antwoorden
 • 11-07-2013 09:11
  Ceci

  Hallo allen,

  Mijn dochtertje van 8 maanden heeft last van eczeem. Tot nu toe hebben we druppels heermoes (equisetum arvense) gebruikt. Van de cb mogen we het echte kruid gaan gebruiken voor het baden en drinken. De reformwinkels bij mij in de buurt hebben het niet. Kan iemand ons helpen aan gedroogde of verse heermoes (klaar om t gebruiken). Ja en een stekje om in een plantenbak te laten groeien is ook welkom. Wij bevinden ons in regio Amersfoort.

  Alvast dank en een fijne dag

  Antwoorden
 • 13-07-2013 16:39
  C. Mulder

  Mijn tuin staat vol met heermoes.
  Ik werk in Amersfoort. (Soesterkwartier)
  Geïnteresseerd ?

  Antwoorden
 • 20-05-2017 19:01
  Elisa

  Hoi Ceci,misschien een beetje een late reactie,maar ik woon in Amersfoort en bij mij in de straat groeit heermoes,als je nog geïnteresseerd bent mail me maar voor de precieze lokatie

  Antwoorden
 • 11-07-2013 09:47
  ziezozon

  Beste allemaal,

  Even een tip voor iedereen. Wij krijgen zoveel vragen over het artikel over heermoes dat we zojuist een link naar het artikel op onze fan pagina op Facebook hebben geplaatst. Om het zo nog eens onder de aandacht te brengen. Misschien is het makkelijker/sneller/efficiënter om op onze fan pagina op Facebook in een reactie op te roepen waar het te vinden is en wie de ander aan heermoes kan helpen. Niet iedereen die hier reageert heeft namelijk het vakje 'stuur mij andere reacties' aangevinkt. Het is het proberen waard!

  Hier is de (nogmaals) de link naar onze fan page op Facebook:

  https://www.facebook.com/pages/ziezózon-magazine/181135185284833?ref=hl

  met ziezozonnige groeten

  Antwoorden
 • 12-07-2013 09:09
  Greet

  Jammeer dat het antwoord nu op facebook staat want ik heb geen facebook, zou het fijn vinden als je nog even laat weten hoe ik een compres moet maken ivm vaak pijn in het gebied van me leven en galblaas
  alvast bedankt
  Vriendelijke groet Greet

  Antwoorden
 • 12-07-2013 22:11
  Oktje

  Op facebook vind ik deze link niet. Nu ben ik nog niet gewend aan facebook, maar het doorlinken lukte dus niet.
  Ik heb ook veel heermoes in mijn moestuin in Malden. Dus voor de liefhebbers .... en mezelf ... hou ik die erin of te geef.
  H.gr. v Oktje.

  Antwoorden
 • 03-05-2016 08:12
  Gabrielle

  Ik zou graag wat willen komen halen bij je in malden

  Antwoorden
 • 14-07-2013 10:07
  ziezozon

  Beste Oktje,

  Als je op onderstaande link klikt. Kom je op een pagina waar je nog een link ziet (blauwe letters ziezózon magazine. )

  Als je daar op klikt, vind je onze fan page.

  Succes.

  https://www.facebook.com/pages/ziezózon-magazine/181135185284833?ref=hl


  ziezozonnige groeten

  Antwoorden
 • 15-07-2013 11:21
  Hans Laura

  Hallo Heermoesvrienden, bij de Abdij van Postel heb ik de tinctuur gekocht. Nu wil ik zelf tinctuur bereiden( kan wel een kilo Heermoes in mijn tuin plukken!) Mijn vraag: kan ik de hele bovengrondse plant gebruiken of alleen de naaldachtige blaadjes??
  Vast bedankt voor het antwoord.

  Antwoorden
 • 11-09-2013 12:04
  Eric

  Ik heb kilo's heermoes tot mijn beschikking. De tuin van mijn buren staat er helemaal vol mee.50 cm hoog en dat is ondergronds nu ook mijn halve tuin aan het overnemen.
  Ik kan dus aardig wat kruid maken daarvan maar ik heb vernomen dat er twee soorten Equisetum zijn. De ene wel en da ander niet bruikbaar. Het onderscheid kan men maken door naar de dwarsdoorsnede van de steel te kijken met een vergrootglas.
  Met middengat en 7 gaten eromheen is niet goed en met middengat en 12 gaatjes rondom is wel goed.
  Is het zo dat die ene met 7 ook echt niet bruikbaar is? Dat is de gene die ik hier heb staan.

  Mvg, Eric.

  Antwoorden
 • 07-10-2013 08:52
  greet

  Hallo, ik ben niet echt een thee drinker, maar maal mijn gedroogde heermoes tot poeder en neem er een halve koffielepel van. Nu weet ik niet of 't dan nog dezelfde geneeskracht heeft? Waarom is de heermoes met middengat en 7 erom heen niet goed? Denk dat ik al jaren deze aan 't consumeren ben, kan dit kwaad? Graag een antwoordt via mail als dit mogelijk is want ik heb geen face-book account, dank u
  Greet

  Antwoorden
 • 29-05-2016 22:56
  Tet

  Dit is Lidrus en géén heermoes.
  Die met 7gaatjes is gevaarlijk! Er zitten teveel alkaloïden in. Lees de link:

  http://www.herbasanitas.nl/heermoes-oftewel-niet-alles-is-zo-erg-al...

 • 29-10-2013 15:35
  Piet Schipperen

  Ik gebruik zelf al heel lang thee van heermeos en met succes kan ik wel zeggen. Ik pluk de heermoes op kleigrond, die bevat veel meer kiezelzuur. Met kiezelzuur erbij wordt ook de glucosamine beter opgenomen.
  Van vers kruid laat ik de thee een halve minuut trekken en van gedroogd kruid één minuut. Uit het boek van Maria Treben. Daar werk ik veel mee. Een aanrader.!!
  P.S. Heermoes kan verward worden en vooral met lidrus.

  Antwoorden
 • 22-03-2014 11:55
  anny

  hoelang mag je heermoes gebruiken?

  Antwoorden
 • 03-06-2014 12:50
  monique

  Ik lees dat het sap van de heermoes het meest effectief is. Hoe maak je dat? In de blender?

  Antwoorden
 • 09-06-2014 18:05
  Truijen Vic

  Geachte,
  Op TV volg ik een plantenprogramma en die kerel vertelt dat hij onkruid en insecten bestreidt met "Heermoes 15 minuten te laten koken en daarna een bol knoflook en een ajuin toevoegt en die 5 min laat koken. Is dit waar ? en welk is de verhouding? Graag een antwoord.

  Antwoorden
 • 10-06-2014 16:28
  Gaby Brinckman

  Hallo,
  Wat een interessant onderwerp is dit! Ik wil ook graag meer gedetailleerde informatie over de heermoes. Gebruik ik ook de steel of alleen de naalden? Welk deel is precies het eetbare deel zonder bewerking? Hoe kan ik dit bewerken tot poeder? Moet ik het eerst wassen met dank aan de katten in de straat? En zo nog meer.
  De Facebooksite vind ik niet zo fijn als deze website.

  Antwoorden
 • 10-06-2014 19:13
  Dirkje Tuik

  wij hebben ontzettend veel last van heermoes op bestrating en in de tuin wou het bestrijden door een bedrijf daarvoor in te huren maar nu lees ik dat het geneeskrachtig is, heb zelf R.A reama een teken ?, moet het nu als geneesmiddel gaan gebruiken wie weet word mijn pijn minder.

  Antwoorden
 • 17-06-2014 12:22
  sterbloem

  heermoes werkt geweldig als je de banden van knie hebt gescheurd en daardoor probleem hebt met trap naar boven of naar beneden gaan
  het helpt uidelijk al na een paar dagen en ik neem het en doe een takje ervan in de thee met wat andere losse thee erdoorheen

  Antwoorden
 • 27-06-2014 05:09
  Rian

  Ik woon in Heemskerk en zoek ook een stek heermoes zou iemand mij kunnen helpen.
  Hoor het graag wil het in een pot planten.

  Antwoorden
 • 04-08-2014 08:33
  Vincent

  Doe jezelf en je buren een plezier en zorg ervoor dat het in een afgesloten ruimte in de tuin zit(bakken of iets dergelijks) het trekt zich niks aan van bijvoorbeeld worteldoek en woekert echt je volledige tuin door. Tot dit moment vond ik heeremoes ook een verschrikkelijke plant en zocht ik allerhande mogelijkheden om hem te bestrijden. Maar nu ik dit lees denk ik dat ik hem maar moet gaan benutten, wetende dat ik hem waarschijnlijk toch niet uit mijn tuin kan verbannen.

  Antwoorden
 • 29-09-2014 20:09
  imelda Sheppard

  Where can I get this in the USA.? What is the name in English?

  Antwoorden
 • 29-09-2014 20:26
  ziezózon

  Dear Imelda,

  In English it is called 'horsetail.' Here is some information about it on Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Equisetum

  You probably can get it in shops with organic food or online.

  Kind regards,
  ziezózon

  Antwoorden
 • 29-09-2014 23:18
  Imelda SHEPPARD

  Thank you soo much for your quick answer.

  Antwoorden
 • 16-10-2014 13:58
  myriam

  Ik heb in de biowinkel capsules van heermoes gekocht. Ik mag toch zonder zorgen zo'n kuur van 60 dagen (1/dag) innemen ?
  mvg. myriam

  Antwoorden
 • 16-10-2014 15:05
  ziezózon

  Beste Myriam,

  Wij zouden je toch adviseren om na 3 weken even een pauze in te lassen van minstens 1 week.

  met ziezózonnige groeten

  Antwoorden
 • 31-10-2014 23:02
  Marjoleine

  Ik heb een voortuin vol met heermoes.
  En ik heb erg pijnlijke gewrichten.
  Kan ik thee van heermoes dagelijks drinken zonder problemen?

  Antwoorden
 • 03-11-2014 14:14
  ziezozon

  Beste Marjoleine,

  Ja hoor. Dat is geen probleem. Veel succes!

  met ziezózonnige groeten.

  Antwoorden
 • 09-01-2015 09:16
  Ella

  ik heb pas gelezen dat heermoes bijzonder goed werkt om zware metalen uit je lichaam te lozen ( met name aluminium)

  Antwoorden
 • 31-01-2015 09:32
  w.visser

  knieen en rug slecht

  Antwoorden
 • 01-02-2015 17:16
  Tanja

  Ik neem wekelijks een bad met heermoes, 100g een nachtje laten weken en vervolgens tot kookpunt brengen ,zeven en het bad in. Is 1 maal in de week voldoende? Kan je de gekookte heermoes opnieuw gebruiken of is die zijn werking dan kwijt? Ik neem iedere week opnieuw 100g gedroogde heermoes. Heb geen verbetering van mijn klachten, hoe lang gebruiken alvorens beterschap te merken?
  Thee van heermoes kan ik niet binnenkrijgen, vind het een afschuwelijke smaak dus kan mij enkel behelpen met bad.

  Antwoorden
 • 12-04-2015 19:14
  Bianca

  heermoes is te verkrijgen in tinctuur , 3 x daags 30 dr in wat waterof fruitsap liefst half uur voor eten en 's morgens op de nuchtere maag, 1 x in de week baden is te weinig

  Antwoorden
 • 08-02-2015 18:27
  Van Hauwermeiren Luc

  Beste Ziezozon,

  Onze hond heeft artrose en zou hem willen behandelen met heermoes.
  ik zou de tinctuur gebruiken, kan je mij zeggen hoeveel druppels ik hem dagelijks moet geven?.
  Het is een groote King Charles en weegt 18.5 Kg

  Dank bij voorbaat.

  Luc

  Antwoorden
 • 05-04-2015 06:22
  ton

  Ik heb een flinke hoeveelheid +/-10 a 20 kg vers geplukte heermoes nodig voor een test. Wie kan mij helpen ?

  Antwoorden
 • 26-04-2015 12:43
  hanneke

  Wie kan mij aan een paar heermoesplantem helpen? Ik woon in arnhem.

  Groetjes hanneke

  Antwoorden
 • 25-05-2016 15:32
  roxane

  Ik woon in Arnhem en genoeg heermoes in de tuin

  Antwoorden
 • 14-05-2015 16:37
  Fien

  Ik heb veel in mijn tuin, verschrikkelijk, ben dagelijks aan het wieden, met een zere rug. Ik denk na bovenstaande dagelijks thee te zetten, 3 flinke theelepels vers kruid in 600 cc water, 10 minuten koken. En dan drie weken volhouden en vervolgens een stopweek. Is dat een goede manier om pijnlijke gewrichten, vooral in mijn handen (en rug!) en snel last van pezen te behandelen?

  Antwoorden
 • 22-05-2015 08:44
  otto

  ik doe het in een voorverwarmde thermosfles,en dan drink ik het pas na enkele uren. in de avond maak ik het en drink dan de helft en in de ochtend de andere helft.

  Antwoorden
 • 22-05-2015 08:47
  otto

  ik doe het in een voorverwarmde thermosfles,en dan drink ik het pas na enkele uren. in de avond maak ik het en drink dan de helft en in de ochtend de andere helft.

  Antwoorden
 • 22-05-2015 08:50
  otto

  ik doe het in een voorverwarmde thermosfles,en dan drink ik het pas na enkele uren. in de avond maak ik het en drink dan de helft en in de ochtend de andere helft.

  Antwoorden
 • 25-05-2015 10:44
  Michel

  Ik zag heermoes toevallig langs mijn dagelijkse fietsroute tussen Oostende en Middelkerke, ver weg van autoverkeer en op weiland . Ik heb eeb halve kilo verzameld , gedroogd in mijn oven en dan gehakseld en in een doos bewaard. En nu maar thee ervan drinken ...tot mijn aanslepende tendinitis misschien eens wil genezen .

  Antwoorden
 • 23-04-2016 21:59
  Riny

  Hoi Michel,

  we zijn nu bijna een jaar verder in tijd en hoop dat je dit leest. Ik ben namelijk erg benieuwd of de Heermoesthee je afgeholpen heeft van de tendinitis!

  Hoor het graag!

  Antwoorden
 • 25-05-2015 13:25
  Miranda

  Ik heb wel eens gelezen dat de kruiden die je nodig hebt, in de buurt groeit...

  Antwoorden
 • 09-06-2015 05:59
  simone

  Heermoes gezocht in Limburg... wie ohhh wie kan me zeggen waar ik de plant kan vinden of wie heeft hem in de tuin staat. wie kan me eraan helpen?

  Antwoorden
 • 11-06-2015 09:51
  brigitte

  @simone
  Maak eens een wandeling aan de adbij van herkenrode in Kuringen-Hasselt. Ik pluk er daar elke keer.

  Antwoorden
 • 11-06-2015 12:45
  Tine

  Hoe gebruik je heermoes best bij haaruitval na stress? Een aftreksel of thee? Moet je het aftreksel laten afkoelen?

  Antwoorden
 • 12-06-2015 17:58
  Marielle

  Je kan ook gewoon de caps. gebruiken (horsetail) mijn oma gebruikt deze ook tegen haar pijn en werkt super trouwens maar wat er ook gebeurde is dat haar haar dat bijna volledig weg was allemaal terug begint te komen! Zij gebruikt dit product:
  http://www.smeetsengraas.nl/natures-way/horsetail_grass_-_paardenst...

  Antwoorden
 • 30-07-2015 06:38
  nijboer

  Mag je heermoesthee gebruiken bij medicijnen zoals bloedverdunners en tabletjes tegen diabetici

  Antwoorden
 • 10-08-2015 09:01
  B.U

  Beste lezers,

  Weet iemand waar ik paardenstaart plant kan vinden in de regio Maasmechelen heb gelezen dat het goed wordt bij spataders en wet iemand als het goed is voor zenuwpijn

  Mvg B.

  Antwoorden
 • 15-09-2015 20:03
  Mirjam

  Mijn zoon heeft de Ziekte van Perthes. Tijdens de fase waarin hij zich nu bevindt, groet het bot weer aan. Mij is verteld dat de kwaliteit van dat bot nooit hetzelfde zal zijn als het oorspronkelijke bot. Daarom denk ik erover hem heermoes te geven, maar kan niets vinden over behandeling van kinderen. Iemand?

  Antwoorden
 • 10-03-2016 20:20
  Melanie

  Hallo,

  Mijn tuin staat over 2 maanden weer vol heermoes. Kom maar ophalen, wel zelf uit de tuin trekken.

  Groet Melanie

  Antwoorden
 • 10-04-2016 16:39
  Isabelle

  beste

  Mag je deze thee ook combineren met andere thee?
  Ik drink al twee jaar lang de green tea van organo daar deze een prima werking hebben op mijn darmflora.

  Vriendelijke groeten

  Antwoorden
 • 30-04-2016 21:44
  Daphne

  Iemand een goede tip om heermoes uit de tuin te krijgen? In een pot prima, maar zo door de hele tuin.....nee.

  Antwoorden
 • 08-05-2016 17:50
  Oma Tien

  Ben net begonnen met de heermoes oogst, manlief heeft osteoperose, ben benieuwd!

  Antwoorden
 • 24-05-2016 15:15
  marja

  Hoeveel heermoes mag ik drinken per dag?

  Antwoorden
 • 05-06-2016 11:47
  Hennie

  De wortel gaat wel 3 meter de grond in en daar verzameld hij de mineralen, dus lijkt het mij dat het geen zin heeft de plant in een pot te zetten.

  Antwoorden
 • 11-08-2016 19:50
  Ellen

  Hoi is er iemand die mij de heermoes in pot wilt schenken met aarde?

  Of heermoes wortel wilt opsturen? Zal toch wel weer een plant uit komen toch? Ik wil het afgebakent planten in potten in mijn moestuin.

  En heermoes slowjuicen is niet gezond vanwege de vrijkomende olieen? Maar komen die niet vrij als je het 20 min kookt en of een nacht laat weken?

  En eten in elk geval niet doen. Oke. Nou ik hoop op een reactie.

  Groetjes Ellen uit Huizen ( noord holland) en Voorthuizen ( Gelderland) of gewoon wat wortels per post?

  Antwoorden
 • 19-08-2016 15:59
  Dr Ahmed

  Bent u op zoek naar een gezonde nier, lever, hart voor een van uw familieleden? Wilt u kindey, lever, hart kopen en je voelt alle hoop verloren is? kijk dan niet verder want wij staan tot uw service.we kopen en verkopen. contact met ons op via; [email protected]

  Antwoorden
 • 08-09-2016 13:17
  Ellen Dix

  Hoe gebruik je heermoes bij hielspoor? In zalf of tinctuur, of misschien beide

  Antwoorden
 • 01-11-2016 15:49
  Biba

  In amsterdam Osdorp groeit heeremoes in mijn wie wilt er wat van? 06-53761274

  Antwoorden
 • 02-12-2016 00:33
  Sietske

  Hoi, na een paar maanden op en af goed ziek te zijn, weet ik sinds oktober dat ik huid lupus heb..
  Dit uit zich bij mij in aften in mijn mond, rode, schilferige plekken op de huid, vermoeidheid, hoofdpijn, pijn aan de nieren, rugklachten en gewrichtsklachten. Maar ook depressieve gevoelens... ik ben erg geïnteresseerd in deze plant. Zou dit ook voor mij goed werken?

  Antwoorden
 • 14-01-2017 20:18
  Monique

  Hallo mag ik dit gebruiken icm antidepresivva ? Want er is een.kruid die niet icm mag..ben even de naam kwijt .

  Gr Monique

  Antwoorden
 • 15-05-2017 09:46
  Femke

  die plant is st.Janskruid

  Antwoorden
 • 09-04-2017 00:07
  arnold

  mijn hele tuin staat ermee vol dus ga ze maar eens goed gebruiken dan

  Antwoorden
 

Reageren

 • HTML niet toegestaan. URL's worden automatisch clickable.
  * E-mail adres wordt niet getoond